Kampri

4 tips om je personeel gezond te houden

Ziekteverzuim kost werkgevers per zieke werknemer zo’n 250 euro per dag. Werknemers zijn jaarlijks gemiddeld zes dagen ziek. Ben je werkgever, dan kun je er op voorhand dus al van uitgaan dat iedere werknemer die je aanneemt op jaarbasis 1500 euro aan verzuimkosten met zich meebrengt. Zaak dus om je personeel fit te houden! Daarvoor geven we je in dit artikel vier tips!

Stimuleer gezond eten

Gezond leven begint natuurlijk met gezond eten. Een bedrijfsrestaurant waar patat, schnitzels en broodjes frikandel de boventoon voeren draagt daar nou bepaald niet aan bij. Zorg dus dat je je personeel, áls je al de beschikking hebt over een bedrijfskantine, kan kiezen uit gezonde broodjes, salades en dergelijke. En stimuleer het eten van fruit door een flinke fruitschaal op kantoor te zetten.

Geef je personeel vrijheid

Het laatste dat je wilt is dat je werknemers met psychische problemen te kampen krijgen, zoals overspannenheid of een burnout. In dat soort gevallen ben je ze namelijk al gauw een halfjaar of langer kwijt. Dit soort klachten ontstaat in veel gevallen door een combinatie van stress op het werk en het thuisfront. In de gehaaste maatschappij waarin we leven is het voor velen moeilijk om vaste werktijden te combineren met alle andere taken en verplichtingen. Geef je personeel daarom de vrijheid om thuis te werken wanneer dat nodig is, bijvoorbeeld om de kinderen van school te halen, en biedt flexibele werktijden aan waar mogelijk.

Houd het werk uitdagend

Deze tip is in aanvulling op die hierboven. Op het moment dat de verveling toeslaat en mensen zich niet meer uitgedaagd voelen, dreigt al gauw de welbekende negatieve spiraal. Werknemers gaan opzien tegen hun werk, ervaren steeds meer tegenzin en dan komt het moment waarop ze liever ‘ziek’ in bed blijven liggen steeds dichterbij. Dit moment moet je vanzelfsprekend zien voor te zijn. Signaleer daarom tijdig dat iemand niet lekker in zijn of haar vel zit en houd regelmatig informele gesprekjes met je personeel, om op de hoogte te blijven van wat er speelt. Dit hoeft heus niet tijdens een ‘officiële’ afspraak op jouw kantoortje, maar kan ook gewoon bij de koffieautomaat of in het voorbijgaan op de gang.

Geef het goede voorbeeld

Als jij als werkgever continu loopt te rennen en te vliegen werkt dat ontegenzeggelijk stressverhogend op in elk geval een deel van je team. Werk je iedere pauze door en is het bij jou nooit eens gewoon om vijf uur mooi geweest, dan zullen werknemers dit als de standaard gaan zien. En pak jij nooit eens een sinaasappel of mandarijn van die fruitschaal, dan is de kans groot dat anderen dit ook niet doen. Het goede voorbeeld geven is dus ontzettend belangrijk!