18 oktober 2021

Koken met melk

2 min read

Als kind zijn we allemaal groot geworden met melk. Iedereen kent de uitspraak ‘melk is goed voor elk’. De meest gedronken melk is de melk van de koe. Deze wordt middels een siliconen melkslang uit de uiers van de koe gehaald en komt uiteindelijk bij ons in de supermarkt terecht. Toch kan je meer met melk dan alleen opdrinken. Er zijn verschillende recepten en gerechten waar melk onmisbaar is. Hieronder zijn enkele basisgerechten te vinden waarin de melk niet mag ontbreken.

Aardappelpuree

Aardappelpuree zonder melk is bijna niet weg te krijgen. De puree wordt ontzettend droog. Om het wat smeuïger te maken, is het noodzakelijk om er een scheutje melk bij toe te voegen. Niet te veel, want anders wordt het te zompig. Om een romige smaak mee te geven kan je volle melk gebruiken. De aardappelpuree is lekker in combinatie met groenten en een stukje vlees of door de stamppot.

Bechamelsaus

Een van de basissausen waarin melk niet mag ontbreken, is bechamelsaus. Dit is een saus op basis van melk, boter en bloem. Dit kan naar eigen inzicht op smaak gebracht worden door middel van wat kruiden. Bechamelsaus kan voor meerdere gerechten gebruikt worden. Zo is het lekker door bijvoorbeeld lasagne, maar ook door pasta. Daarnaast komt de bechamelsaus ook goed tot zijn recht in verschillende ovenschotels.

Pannenkoeken

Ook in pannenkoekenbeslag is melk niet te missen. Samen met eieren, bloem, boter en zout zorgt melk voor een lekker luchtig pannenkoekenbeslag. Een paar minuutjes bakken in de pan en je hebt de lekkerste pannenkoeken.

Banketbakkersroom

Voor de zoetekauwen en bakliefhebbers onder ons, weten dat banketbakkersroom onmisbaar is. Het is lekker als vulling in een taart of cake. Daarnaast vind je banketbakkersroom terug in een puddingbroodje of als vulling in een tompoes. Je maakt banketbakkersroom door suiker, eieren, bloem en melk met elkaar te mixen. Vervolgens zet je dit op het vuur en blijf je roeren om klontjes te voorkomen. De room is goed als het een egaal mengsel is en ongeveer zo dik is als dikke vla.

Zoals je ziet is melk onmisbaar in de keuken. Het komt terug in veel basisrecepten. Zo krijg je toch de voedingsstoffen binnen, zonder altijd maar een glas melk naar binnen te moeten werken.